Behandelmethodieken PTSS

Het behandelprogramma bij Curalma is maatwerk en bestaat uit verschillende therapieën, sommige individueel, andere in groepsverband: PMT, EMDR, Exposure, Sensorimotor psychotherapie en Vaktherapie. Van deze therapieën is het effect aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. 

Daarnaast besteden we aandacht aan omgaan met stress, spanning en problemen en aan onderwerpen als zelfbeeld, voeding, beweging en ontspanning. Dat doen we omdat dit het behandelsucces vergroot. 

Hieronder vind je informatie over de verschillende behandelmethodes die wij inzetten.

PMT

PMT is een afkorting van psychomotorische therapie. 
Gebeurtenissen die je meemaakt, worden als herinneringen opgeslagen in je hersenen, maar ook in je lichaam. Hierdoor kun je na een traumatisch gebeurtenis last krijgt van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn. PMT maakt gebruik van bewegingsgerichte werkvormen om je klachten te behandelen. Je ervaart bijvoorbeeld dat je door te bewegen invloed hebt op je emoties. 

EMDR

EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie wordt gebruikt om mensen te helpen een schokkende gebeurtenis te verwerken. 

Voor de EMDR-behandeling begint, legt de therapeut eerst uit wat er gaat gebeuren en vraagt hij of zij je om terug te denken aan de ingrijpende gebeurtenis, inclusief de beelden, gedachten en gevoelens die daarbij horen. 

Daarna begint de behandeling. Je krijgt de vraag om in gedachten nogmaals terug te gaan naar de gebeurtenis. Terwijl je dat doet, leidt de therapeut je af, bijvoorbeeld met een lichtje dat heen en weer gaat in een lichtbalk, een koptelefoon waarin je afwisselend tikjes hoort of door op je handen te tikken. 

Dit wordt een aantal keren herhaald. Tussendoor vraagt de therapeut je telkens wat er naar boven komt – gedachten, gevoelens, beelden- en hoe naar de gebeurtenis is. Vaak verandert er iets. De therapeut vraagt je om je te concentreren op de meest opvallende verandering. Daarna leidt de therapeut je weer af met een lichtje of geluid. 

Het effect van deze behandeling is meestal dat de herinnering minder naar wordt. Vaak vervagen ook de herinneringsbeelden zelf. Ook kan het zijn dat je juist nieuwe gedachten of inzichten krijgt, die minder pijnlijk zijn en waardoor de ingrijpende gebeurtenis een andere betekenis krijgt.  Komen er door de behandeling andere herinneringen boven die niet zo fijn zijn, dan worden die ook verwerkt met EMDR. 

Kijk voor meer informatie en voorlichtingsfilmpjes op https://www.emdr.nl/wat-is-emdr/.

Exposure

Exposure betekent letterlijk blootstelling en zo werkt de therapie ook. Tijdens deze therapie denk je onder begeleiding van de therapeut terug aan de traumatische gebeurtenis. Je sluit de ogen en probeert de gebeurtenis hardop tot in detail te beschrijven. Om je hierbij te helpen, stelt de therapeut verschillende vragen, bijvoorbeeld over wat je ziet, ruikt, hoort of voelt. Ook kan de therapeut gebruik maken van geuren, foto’s of spullen. Door zo intensief terug te denken aan het naarste stuk van de gebeurtenis en hierover te praten, zakt langzaam de angst voor het terugdenken aan de traumatische gebeurtenis en leer je die te verdragen. Je krijgt grip op de traumatische herinnering en word niet meer overvallen door herbelevingen. 

Sensorimotor psychotherapie

Sensorimotor psychotherapie is een gesprekstherapie, waarbij het lichaam centraal staat. De taal van het lichaam (denk aan lichaamshouding, gebaren, manier van spreken en gezichtsuitdrukking) geeft inzicht in wat de traumatische gebeurtenis(sen) met je gedaan hebben en nog steeds doen. De therapie helpt je om traumatische ervaringen te verwerken die zich op een negatieve manier hebben vastgezet in jezelf en je lichaam. De aandacht voor zowel emoties en gedachten als lichamelijke reacties zorgt ervoor dat je meer en beter zicht krijgt op problemen en hoe je die kan oplossen of veranderen. 

Vaktherapie

Vaktherapie

Vaktherapie is een verzamelnaam voor verschillende therapieën waarin ervaren en handelen centraal staat. Denk aan muziektherapie, beeldende therapie, dramatherapie, danstherapie enzovoorts, maar ook aan PMT.

Bij Curalma gebruiken we beeldende therapie om manier te werken aan het verwerken van traumatische ervaringen. Met verschillende materialen en werkvormen geef je actief en op een gecontroleerde manier vorm aan je ervaringen en emoties. Dit maakt het makkelijker om gevoelens als angst, verdriet, schuldgevoelens een plek te geven. Ook kan je met beeldende therapie je gevoel van veiligheid en autonomie vergroten en leer je emoties en gedachten beter herkennen, erkennen en uiten. 

Leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching

Als je goed voor jezelf zorgt, voel je je energieker en fitter en kun je het leven beter aan. Daarom werken we niet alleen aan het verwerken van de nare gebeurtenissen, maar ook aan het versterken van gezond functioneren. Tijdens verschillende leefstijlbijeenkomsten besteden we aandacht aan slapen, voeding, stressmanagement, bewegen, verslaving en traumapreventie. Hiermee leg je de basis voor nieuwe gezonde gewoontes en voel je je beter tijdens én na de traumabehandeling.